Anvendelse af cookies

Cookies er nødvendige for, at hjemmesiden fungerer, og de giver os viden om brugen af siden. Vores cookies bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.
Hvis du ønsker at vide mere om cookies, klik her.
X Luk

Her har du muligheden for at vise PDF'en i iPaper eller hente den i PDF format.

   

Farvel efter 35 år i LO

04. december 2007

International konsulent i LO, John Svenningsen, fratræder efter 35 år med internationalt fagligt arbejde.

International konsulent i LO John Svenningsen fratræder efter 35 år med internationalt fagligt arbejde

Efter 35 år som international konsulent i LO – kun afbrudt af tre år i ILO i Genève – stopper John Svenningsen i starten af det ny år for at gå på pension. Hans sidste arbejdsdag i LO bliver tirsdag den 4. december, hvor hans fratræden markeres med en reception i cafeen, Islands Brygge 32 D, st., fra kl. 14.00 til kl. 15.30.

I februar 2008 fylder John Svenningsen 65 år og kan se tilbage på en lang karriere med fokus på det internationale faglige arbejde. Han har været udstationeret for LO tre gange – først i Stockholm og siden både i Genève og Bruxelles, hvor han har repræsenteret LO i en række internationale fora såvel på nordisk som på europæisk og internationalt niveau.

John Svenningsen er oprindelig handelsuddannet, og han var aktiv i HK Ungdom og DSU, da han – efter et ophold på den internationale højskole i Helsingør - fik job i Mellemfolkeligt Samvirke, hvor han var leder af MS’ frivilligprogram. Herfra blev han i 1970 hentet til LO som international konsulent i en periode, hvor der i stigende grad kom fokus på det europæiske samarbejde og dansk medlemskab af EF.

Som generalsekretær for den ny nordiske faglige samorganisation NFS i 1972-74 var han med til at sikre en fælles nordisk stemme i den europæiske faglige sammenslutning EFS, som blev oprettet i 1973 bl.a. på dansk initiativ. I første omgang kom de øvrige nordiske lande ikke med i EF, derfor var det vigtigt, at EFS kom til at stå for et bredere fagligt samarbejde, som desuden omfattede fagbevægelserne i de østeuropæiske lande samt Tyrkiet.

I lyset af den kolde krig prioriterede LO sin deltagelse i de årlige arbejdskonferencer i ILO – FN’s internationale arbejdsorganisation i Genève. John Svenningsen deltog fast i konferencerne og blev i 1983 indvalgt i ILO’s styrelsesråd som medlem af arbejdstagergruppen. Den overordnede opgave var her at overvåge ILO’s konventioner om arbejdstagerrettigheder og faglige rettigheder og forhandle nye standarder på plads. I forhold til de østeuropæiske lande var ILO et godt redskab til at rette søgelyset mod lønmodtagernes situation og deres manglende rettigheder i praksis.

I 1987 blev John Svenningsen udpeget til det nyoprettede Fagbevægelsens U-landssekretariat, som var et samarbejde mellem LO og FTF. Formålet var at planlægge og gennemføre faglige udviklingsprojekter i den tredje verden som en del af den officielle danske ulandsbistand.

I 1991 og tre år frem fik John Svenningsen orlov fra LO for at blive afdelingschef i ILO’s fagforeningsafdeling i Genève, som stod for en række projekter i udviklingslandene på områder som arbejderuddannelse og kapacitetsopbygning i faglige organisationer.

Efter sin tilbagevenden til LO kom John Svenningsen atter til at beskæftigelse sig med europæiske forhold. I årene 1996-2001 var han LO’s faste repræsentant i EU og leder af LO’s nyoprettede Bruxelles-kontor. Også i de seneste år har John Svenningsen været tæt på samarbejdsprocessen i EU, hvor LO sammen med de øvrige faglige landsorganisationer har opnået betydelig indflydelse på EU-politikken gennem samarbejdet i det fælles europæiske forum EFS.

04. december 2007
 
Landsorganisationen i Danmark · Islands Brygge 32D · 2300 København S · T: 35 24 60 00 · F: 35 24 63 00 · E: lo@lo.dk · CVR: 31432812