Anvendelse af cookies

Cookies er nødvendige for, at hjemmesiden fungerer, og de giver os viden om brugen af siden. Vores cookies bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.
Hvis du ønsker at vide mere om cookies, klik her.
X Luk

Her har du muligheden for at vise PDF'en i iPaper eller hente den i PDF format.

   

I 2016 skal alle med

31. december 2015

LO's formand Lizette Risgaard ser forsigtigt optimistisk på 2016: Der er et opsving på vej. Det skal gribes, ikke bremses, siger hun i sin nytårsudtalelse.

Dansk økonomi er i starten af et opsving. Et opsving, som ifølge LO’s prognoser vil betyde, at der de næste par år vil blive skabt 80.000 nye job. Det vil man kunne mærke både i industrien, byggeriet og servicebranchen.

Det får optimismen frem hos LO’s formand Lizette Risgaard, der dog ser visse bremseklodser på vejen:

Det handler om at stå klar. Vi skal for eksempel sikre os, at arbejdsmiljøet er i top, så folk kan holde til at arbejde stadig længere. Vi skal sørge for den rette videre- og efteruddannelse, så lønmodtagerne har de kompetencer, der er brug for. Og vi skal sikre os, at der er faglærte nok. Det er der ikke, hvis arbejdsgiverne ikke tager flere lærlinge og elever, end de gør i dag, siger Lizette Risgaard.

Hun henviser til, at der alene i dag mangler omkring 12.000 elev- og praktikpladser i private og offentlige virksomheder.

Pas på: Sparekurs kan bremse opsving
Hun advarer også mod, at sparekursen i den offentlige sektor kan bremse opsvinget:

Det siger jo sig selv, at hvis man ikke kan få passet sine børn eller velfærden på anden måde er utilstrækkelig, så må man som forælder og pårørende selv træde til, og så kan færre arbejde fuld kraft. Det er altså ikke godt for den private vækst.

Tilsvarende advarer LO-formanden mod besparelser på uddannelserne:

Vi er jo i konkurrence med resten af verden og skal hele tiden leve op til nye krav. Den udfordring løser vi ikke ved at gøre vores uddannelser ringere men stik modsat: Ved at blive dygtigere.

Alle skal med
Lizette Risgaard appellerer til, at vi får de kolleger, der i dag står uden job, med, når hjulene for alvor drejer igen. For folk vil gerne arbejde:

Når der er job at få, så kommer folk i arbejde. Så før arbejdsgiverne begynder at råbe på arbejdskraft fra andre lande, så kig lige på de mennesker i Danmark, som står uden arbejde. Det gælder dem, som mistede arbejdet under krisen. Og det gælder de flygtninge, som vi lige nu giver beskyttelse, og som gerne vil give igen til Danmark.

Et OK nytår!
Endelig håber LO’s formand, at 2016 betyder et skud energi til den danske model.

Et velorganiseret arbejdsmarked er en af grundene til, at Danmark er et af verdens bedste lande at leve, arbejde og drive virksomhed i. Det må vi ikke glemme.

Vi har en unik arbejdsmarkedsmodel, som er omstillingsparat og hele tiden tilpasser sig den tid, vi lever i. Alene i 2015 fik omkring 2.000 personalegrupper ny overenskomst takket være OK fagforeninger og deres tillidsrepræsentanter. Det store arbejde skal vi have flere til at få øjnene op for vigtigheden af. Det er mit håb for 2016.

Kontakt: Pressemedarbejder Morten Bruun tlf. 2989 1616 for yderligere information.

 

31. december 2015
 
Landsorganisationen i Danmark · Islands Brygge 32D · 2300 København S · T: 35 24 60 00 · F: 35 24 63 00 · E: lo@lo.dk · CVR: 31432812