Anvendelse af cookies

Cookies er nødvendige for, at hjemmesiden fungerer, og de giver os viden om brugen af siden. Vores cookies bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.
Hvis du ønsker at vide mere om cookies, klik her.
X Luk

Her har du muligheden for at vise PDF'en i iPaper eller hente den i PDF format.

   

Så er vi i gang

12. februar 2016

LO vil strække sig langt for at finde løsninger i de kommende trepartsforhandlinger. Men det skal være løsninger, der også gavner lønmodtagerne.

Det understreger LO-formand Lizette Risgaard, efter at regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne i går tog hul på de trepartsforhandlinger, der har som mål at knække nogle af de udfordringer, arbejdsmarkedet står overfor.

Lizette Risgaard er glad for, at forhandlingerne nu er i gang. Og når det første tema – om integration – er overstået, venter tre emner, der står meget højt på LO’s dagsorden: Uddannelse, arbejdsmiljø og social dumping.

– Det er her, vi skal sætte ind, hvis vi sammen skal finde løsninger, som betyder, at vi også om 10, 15 og 20 år har en arbejdsstyrke, der er klædt på til at matche fremtidens krav på arbejdsmarkedet. Det har vi ikke i dag, siger Lizette Risgaard.

Her henviser hun blandt andet til, at vi lige nu har 5.000-6.000 unge, der mangler en lære- og praktikplads. Og vi ved, at om 14 år – i 2030 – risikerer vi at mangle 90.000 faglærte lønmodtagere.

– Det er blot et par af de tal og paradokser, vi har kendskab til, siger LO-formanden.

Ingen færdige facitlister
Lizette Risgaard understreger, at LO går efter aftaler, der gør det mere attraktivt for unge at vælge en erhvervsuddannelse – og giver dem en garanti for, at de også kan få en praktikplads. LO går også efter aftaler, der forbedrer arbejdskraftens kvalifikationer – for ufaglærte såvel som faglærte.

I forhold til arbejdsmiljøet er udfordringen, at vi i fremtiden skal arbejde, til vi er omkring 70 år.

– Vi skal sørge for rammer, der betyder, at arbejdet ikke slider os op. Hverken fysisk eller psykisk, siger Lizette Risgaard.

Endelig går LO også efter aftaler, der respekterer den danske model og vores tradition for, at arbejdsmarkedets parter aftaler vilkårene på arbejdsmarkedet gennem overenskomster.

– Vi vil ikke have social dumping. Vi vil ikke have arbejdsgivere, der presser lønningerne i bund. Blandt meget andet fordi det er unfair konkurrence over for de – heldigvis mange – arbejdsgivere, som anerkender ordnede forhold, siger Lizette Risgaard.

Hun pointerer, at LO ikke går til forhandlingerne med færdige facitlister.

– Vi lytter til de andre, ligesom jeg forventer, at de lytter til os. Men vi bliver selvfølgelig ikke siddende ved forhandlingsbordet for enhver pris. Resultaterne skal også afspejle lønmodtagernes ønsker. For her skal der tre til tango. Det er derfor, det hedder trepartsforhandlinger, siger Lizette Risgaard.

På LO’s hjemmeside lo.dk er der etableret et tema om trepartsforhandlinger. Temaet bliver løbende opdateret med baggrundsartikler og nyhedshistorier.

Kontakt: Pressekonsulent Morten Bruun, telefon 29 89 16 16.

 

12. februar 2016
 
Landsorganisationen i Danmark · Islands Brygge 32D · 2300 København S · T: 35 24 60 00 · F: 35 24 63 00 · E: lo@lo.dk · CVR: 31432812